Összefoglaló a Kerepesi úti akciónkról - Frissítve

Illusztris vendége volt a mai akciónknak: a Kossuth Rádió "Érintő" c. adásának műsorvezetője jött el, kíváncsi lévén, hogy mit is csinálunk. Nagyon lelkes volt, annyira, hogy a vége felé be is állt babakocsit tologató társunkhoz és halált megvető bátorsággal átkelt vele a zebrán. Ha esetleg egy csepp kétely is felmerült volna benne, azt rögtön eloszlatta az előtte szabálytalanul, kb. 70-el elhúzó járművezető. Neki külön köszönjük, hogy hitelesítette akciónkat. Nem, nem beépített ember volt...

A helyszín: Egyik akciózónk, nem tudván aludni egy hétköznap hajnalon, bejárta a közel-kelet-pesti régiót, így talált rá erre az ideális helyszínre. A Kerepesi úton kifelé itt már nincs akkora forgalom, tehát nem tartunk fel senkit, nem okozunk dugót (ezt csak a kötözködők kedvéért írom, ugyanis a dugót változatlanul a túlságos autóforgalom okozza), viszont nem is a város szélén voltunk, mikor is a gépkocsivezetők megkönnyebbülten elkezdenek vágtázni. Egyszerűen csak egy sima kétszer kétsávos út, jól kitáblázva, szépen felfestve, középen járdaszigettel elválasztva.

Külön előnynek számított, hogy a gyalogátkelőhely után volt egy buszmegálló, és az utasok sokszor kívánták igénybe venni a zebrát. Született is jópár "civil" videónk is.
Mivel a nap az egyik irányba pont szembesütött, így rövid tanakodás után úgy döntöttünk, csak azt az oldalt használjuk, ahol a látási körülmények ideálisak, mert első természetesen mindig a biztonság.

A helyszínen immár profi módon helyeztük el a kamerákat, a tanúk is találtak nem - annyira - feltűnő megfigyelőpontokat, kezdődhetett az akció.
A hős babakocsitologató szerepét ezúttal egy hölgytagunk vállalta magára, szinte végig csak ő volt az áldozat.
A közhiedelemmel ellentétben nem a Budaörsi zebra a veszélyes, itt ugyanis sokkal többször előfordult, hogy az "Anyuka" nem merte letolni a babakocsit. Arányaiban több szabálytalanságot rögzítettünk, bár a terminus rövidebb volt, alig 20-25 percig tartott.
A legmeredekebb helyzet az volt, hogy miközben interjút adtunk a "parton", a zebrán átkelt a gyalogostárs, s miközben az első autó megállt neki, a mögötte lévő csikorgó, füstölgő gumikkal blokkolt, épp csak elkerülve a ráfutást. Riporterünk az első neszre profi mozdulattal fordította a mikrofont a zaj felé, így belehallatszott az egyész fékcsikorgás és utána az anyázó dudálás is, melyet a belső sávból elinduló furgon küldött az átkelő gyalogos után.

Kis magyar anzix, 2009

Kis kiegészítés errorkától:

A satuzás a sofőr figyelmetlensége miatt történt, aki megfelelő követési távolság ellenére is (értsd: nagyon nem volt az előző autó seggében, úgyhogy nincs kifogás) ezt a megoldást tudta abszolválni. A videófelvételen is tökéletesen látszik.

A dudálást nem tudom, ki kapta. Mögöttünk jött egy civil is, ő ért át utoljára.

Képek és videók rövidesen...

Ja igen... A kolléga meg sem említette, hogy az Örs fele tartó sáv pont nappal szemben volt, és bár nem volt durva napsütés, mégsem akcióztunk, csak az út egyik oldalán.





A bejegyzés trackback címe:

https://zebraakcio.blog.hu/api/trackback/id/tr651382797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nagykócsag 2009.09.15. 09:40:13

Ismét nagyok vagytok!
Mikor lesz az adás a Kossuthon? (Vagy mikor volt?)

Az Élőben a városban blogon gyalázatosak a kommentek, mindent kitalálnak, hogy miért hülyeség amit csináltok, meg az önigazolós ürügyek hogy miért nem kell megállni.
Még a mentős is...
Szánalmas.

zebraakcio · http://zebraakcio.blog.hu 2009.09.15. 09:45:26

@Nagykócsag:
Szerdán az "Érintő" c. műsorban. Azon a blogon meg hadd kommenteljenek, amit akarnak. Annyit számít a véleményük, mint az 1977-es naptáron a légyszar.

terror 2009.09.15. 10:52:30

@Nagykócsag: Egy olyan oldal velemenyere nem adunk, akiknek az a fontos, hogy egy csapatnal keznel van-e a toll, amikor megerkezik akciozni, vagy taskabol kell elokeresni. Ez volt nekik a fontos.

Kommentek: Hagyjuk mar a hujeseget :) Mindig ki tudjak dumalni magukat egyesek mindenbol. gazdasagi valsag van, szarazelet, megyek a zebran 90-el, hadd hulljon a fergese. Ez aztan az ertelem :F

Ejszaka meg nem is akciozunk... Azt se tudjak, mirol irnak.

flea 2009.09.15. 12:19:44

@errorka: akinek értelmes ellenvetése van, az itt is elmondaná... ez a tipikus "beülünk a haverokkal egy sarokba megbeszélni, hogy hülye az osztályfőnök" mentalitás.

Kíváncsi leszek a videóra, ha lesz!

Bra$il 2009.09.15. 14:19:14

Sziasztok.
Jó amit csináltok mert sokszor igazatok van.
Tényleg nem figyelnek az autósok.
Ezúton viszont szeretnélek megkérdezni benneteket, hogy amikor például a kedves gyalogos nem a zebrán megy át, netán már villog a lámpa de ő elindul és esélye sincs átérni zöldre.
Akkor én vagyis mi autósok is jelentgethetünk?
Nincs avval gond hogy ezt teszitek, csak lehet hogy a gyalogosokat is meg kellene büntetni mert sokszor ők sem tartják be a szabályokat.
Az Örs vezér téri zebrához mennék a helyetekben a buszvégállomásnál.
Szerintem hamarabb osztanátok ott a gyalogosnak feljelentést mint az autósoknak.
Piros a lámpa nekik, nekünk zöld, de ha nem vagyunk "erőszakosak" esélyünk sincs kifordulni.
Üdv Bra$il

zebraakcio · http://zebraakcio.blog.hu 2009.09.15. 14:36:32

@Bra$il:
Egyetértünk veled. Ha neked ez fontos, alakíts erre akciócsoportot és tedd meg. Sajnos a mi energiánkat a mostani akció teljesen leköti.

zebraakcio · http://zebraakcio.blog.hu 2009.09.15. 15:01:34

@Bra$il: Celjaink kozott szerepel a gyalogos-neveles is, de nem az lett az elsodleges.

Bra$il 2009.09.15. 15:14:35

@zebraakcio:
Evvel csak az a probléma hogy amíg ti felírjátok a rendszámot én rendőr híján nem igazoltathatom a gyalogost.

terror 2009.09.15. 15:18:47

@zebraakcio: Ez en voltam, csak nem leptem be sajat neven...

@Bra$il: Ez valoszinuleg igy van. A gyalogosokat mi is tajekoztatni fogjuk. Egyelore 72-28% aranyrol tudunk hivataosat, ami a szemelyi serulessel jaro eseteket illeti, ezert is a sorrend...

Amugy ahogy mar korabban irva volt ez is: a gyalogos - elsosorban - a sajat testi epseget kockaztatja, addig a jarmuvezeto maset.

Mindket oldalt megertjuk, de valamelyiket elore kellett venni...

zebraakcio · http://zebraakcio.blog.hu 2009.09.15. 16:32:14

@Bra$il:
Nehéz ügy!
Először ebben az esetben is akkor felvilágosító kampány szükséges. A mi akciónkat már két éve megelőzte egy videó
www.youtube.com/watch?v=zm7jaCpCaNc , amit ötvenezren láttak.

megállnék egy szóra 2009.09.15. 23:19:51

@Nagykócsag:
egyébként meg: sosem fog senki olyat tenni, amivel mindenki egyetért...
mindenki jön osztani az észt, és megmondja a tutit.
ezzel szerintem nem igen lehet mit kezdeni.
ha hiszel abban, amit csinálsz, akkor nem kell, hogy érdekeljenek az irigykedők, elégedetlenkedők véleményei...

flea 2009.09.16. 16:15:19

@zebraakcio: mikor van/volt az a műsor? Se a Kossuth saját honlapján, se a port.hu-n nem találom...