Kik vagyunk és honnan ez a rengeteg szabadidő?

Szerencsére elég sokan felkapták a fejüket, hogy mi itten akcióba lendültünk. A nagy számok törvénye alapján adja magát a dolog, hogy sokaknak ez nem tetszik, legyen szó akár magánszemélyekről, akár médiáról. Volt, ahol fontosnak tartották kiemelni, hogy többen is bringával érkeztünk a helyszínre, és egyben összekötötték az akciót a Critical Mass civil szervezettel. Mivel ez sarkítás, ezért elmeséljük, hogy kik is vagyunk, nehogy aztán az legyen, hogy megint a köcsög biciklisek pattognak...

Szóval akkor kik is vagyunk mi?

Mezei, hétköznapi emberek vagyunk, akik nem sajnáljuk a szabadidőt egy élhetőbb város kialakításáért. Ezért küzdünk és küzdöttünk már több irányban. Most ez a Zebra akció az, amivel próbálkozunk, aztán meglássuk, mi sül ki belőle.

Az alapító tagok között van autós, kerékpáros, motoros és gyalogos tömegközlekedő is.

Fontos kiemelni azt is, hogy nem feltétlen az adott zebra mellett lakunk. Lehet, csak gyakran járunk arra, esetleg ütötték már el ismerősünket, barátunkat ott. Olyan is van, akinek a város túlvége egy-egy gyalogátkelőhely. Aki kerékpárral közlekedik minden nap, mindenhova, az mégis mivel kellene hogy érkezzen? Autóval? BKV-val?

Közös bennünk, hogy szeretjük a logikus írásokat, főleg, ha kb. számonkérik rajtunk, hogy mivel közlekedünk, és miért. Mintha bármit is számítana, amikor valójában nincs is olyan, hogy autós, motoros, bringás, hanem csak gyalogos van, aki néha járműre száll. Az akció léte annak köszönhető, hogy a motorizáció és a kényelem ezt sokunkkal elfeledtette.

Kár is lenne tagadni - és meg se próbáltuk -, hogy maga a Zebra akció először a CM oldalán fogalmazódott meg. Ez tény. Az oka roppant egyszerű: sok embert köt össze, és hamar "társat talál" az ember, például az ilyen projectekhez, mint a mienk, mert sokan vannak, akik élhető városért küzdenek.

Egyébként a CM-től függetlenül is voltak, vannak és lesznek is hasonló akciók.

De miért csak a zebra?

Ez az akció itt és most a zebráról szól. A kétkedőknek, és azoknak, akik azt hiszik, hogy csak kötekedünk: ki-ki más projectekben is részt vesz. Csak hogy egy fontos dolgot kiemeljek, ha már bele lett keverve a CM: a tagok közül, akik kerékpároznak, sokszor nevelik a járdázós, kivilágítatlan, piroslámpázós kerékpárosokat is.

Nem az autósok ellen küzdünk (sem mi, sem a CM), nem a bringásokért vagyunk, hanem csak és kizárólag azért, hogy a zebra biztonságos legyen. Fontosnak tartjuk tudatni, hogy tudjuk, hogy vannak szabálytalan gyalogosok is, de nem az ő érdekeit védjük, nem azért kaparunk, hogy bárhol le lehessen ugrálni a forgalomba, senkit sem buzdítunk piroslámpázásra, ésatöbbi.

Mi az, hogy radikális?

Azért radikális, mert nem állunk ott perceket a zebra mellett, mint az átlag gyalogosok nagy százaléka, hogy végre valaki legyen szíves megállni, hanem felmérve az útviszonyokat és a járművek sebességét (sok-sok éves városi közlekedési rutinnal a hátunk mögött) élünk az elsőbbségünkkel, es átkelünk a gyalogátkelőhelyen.

Azért is radikális, mert cselekszünk, és nem ölbe tett kézzel várjuk a megoldást. Sok-sok éve tesszük ezt. Elég volt!

Nem unatkozunk!

Mivel mezei, civil emberek vagyunk, valamiből élnünk is kell. Ez a legtöbbünk esetében azt jelenti, hogy dolgozunk, és a szabadidőnkből áldozunk a projectre. Nem gyűjtünk adományokat, nem akarunk autósokat megzsarolni. Nem a megélhetésért csináljuk, és nem is azért, mert unatkozunk a gumiszobában. Sőt, gumiszoba sincs :P Egyszerűen fontosnak tartjuk az ügyet.

A lehúzásra való érzékenység...

...tipikus emberi tulajdonság. Az egy dolog, hogyha nem értenek egyet velünk, ez benne van a pakliban. Mindig, minden, mindenkinek nem lesz jó, sosem.

De amikor szánt szándékkal megy a ferdítés, kiemelnek lényegtelen részleteket, és nagyító alá teszik, az nem jó.

Nem akarunk ide most cikket kiemelni, de kezeljük fenntartásokkal a csak negatív és a csak pozitív töltetű írásokat is. Ha ilyet látunk, adja magát, hogy szubjektív véleményt olvasunk.

Tény: volt, amit nem csináltunk profi módon (pl. nem volt kéznél toll, úristen, micsoda lámák vagyunk :)), de ez volt az első ilyen akció. Hisz' erről is szól a project: tapasztalatok gyűjtéséről, azok megosztásáról...

Csak a negatívkodás...

Nos, ezúttal is megköszönjük azoknak, akik korrektül megálltak, és az akció helyszínén is sokszor megköszöntük, ha elengedtek minket. Plusz, erre fel is hívtuk már a figyelmet, hogy ez legyen egy alapdolog (tippek#11).

Az is jó lenne persze, ha nem csak az akciótagok között terjedne ez el, hiszen a hétköznapi közlekedés során sem árt, ha emberek maradunk. Felemelni a kezünket és megköszönni, hogy átengedtek, nem egy megerőltető feladat. De ha ez sok, vagy fárasztó, akkor csak biccentsünk egyet. Érteni fogják a "túloldalon"...





A bejegyzés trackback címe:

https://zebraakcio.blog.hu/api/trackback/id/tr611373264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pál a postoló · http://autostat.hu/magazin 2009.09.11. 10:34:33

csak az ugrál, akinek vaj van a fején. az áskálódók jobban tennék, ha meghúznák magukat.

mement 2009.09.11. 11:05:45

Nem kell sokat adni masok szavara, persze az epito jellegu kritikat meg kell hallani, de a jelenlegi rendszer es helyzet fentartasa azoknak kedvez akik folyamatosan szabalytalankodnak, nagyreszt ok vannak felhaborodva, hiszen talalva erzik magukat

Sallina 2009.09.11. 14:25:37

@mement: Te is általánosítasz. utálom az ilyet.
én nem vagyok szabálytalankodó, még sem értek egyet maradéktalanul.

mement 2009.09.11. 14:30:15

@Sallina: akkor te az epito jellegu kritikusokhoz tartozol biztosan.

rondakutya 2009.09.11. 20:21:12

Nos aki szabályosan közlekedik nincs félni valója. Kamera ide vagy oda mindenképp megállna nem? Te hát nincs oka zúgolódni. Aki meg szabálytalan azt meg kell büntetni punk-tumm. Ez van. Aki zúgolódik az valószínűleg szándékosan nem akarja megadni a gyalogos jogos elsőbbségét még a zebrán sem. Ezek azok akik nem tekintik embernek a gyalogosan közlekedőt csak holmi forgalmi akadálynak.
El kell gázolni minden gyalogost és ha elfogynak akkor végre zökkenő mentesen száguldozhatnak.
Igenis mindet feljelenteni és a jogsit is elvenni.

megkövült 2009.09.11. 22:34:17

nem lehetne csatlakozni hozzátok?
hiszem, h ezt az akciót országszerte ki lehetne terjeszteni...

zebraakcio · http://zebraakcio.blog.hu 2009.09.11. 23:26:12

@megkövült:
Dehogynem, dehogynem!
Pont ez az akciónk lényege!
Olvasgasd az információkat, szervezz egy négyfős csapatot és hajrá!
Bármi kérdésed van, írj!

Gombóc_Artúr · http://zsirverseny.blog.hu 2009.09.17. 00:58:30

Gyalogos-autósként azt kell mondjam, hogy a zebrás bénázásoknál nagyon gyakran a gyalogosok is sárosak.

Tetszik az 5letetek, magánemberként régóta asszertíven használom elsőbbségemet a zebrákon. Kézfelemelés, és a közeledő autóssal való határozott szemkontaktus általában eredményes, még ha esetenként le is fejeli belülről a szélvédőt egy-egy bekötetlen utas miattam, mivel a sofőr nem hiszi el, hogy én ott éppen előtte átmegyek, és az utolsó pillanatban kezd fékezni.

De gyalogosként és autósként is bőszítenek a zebra szélén totyogó ötlettelen balfasz gyalogosok, akiket elengedni csak úgy lehet, ha teljesen megállok, (pedig elég lassan megyek, hogy kényelmesen átérjen) mert vagy még zebrára lépés előtt, vagy már a zebrán tanakodik, hogy menjen-e, álljon-e meg vagy forduljon vissza. Ezeket is kellene fotózni, hogy a szabálytalan autós méltó párjaként ünnepeljük a zebrán átmenéshez buta gyalogost is.

Nem ártana, ha valamilyen módon képeznénk az embereket a zebra használatára. (meg a kétnyomógombos hívású liftek hatékony kezelésére, de ez másik téma), mert a populáció legalább 50%-ának ezek túlságosan nagy kihívások.

zebraakcio · http://zebraakcio.blog.hu 2009.09.17. 08:00:52

@Gombóc_Artúr:
Látod, ez egy fontos hozzászólás. Rávilágít egy gondolkodásbeli anomáliára.
Aki autót vezet, tudja, milyen egy közeledő gépkocsi féktávja, tudja, mikor lehet lelépni. Viszont aki nem vezet, az nem feltétlenül képes erre. Nem is kötelessége. Éppen ezért van benne a KRESZ-ben, hogy "a gyalogosokat sebességével ne tévessze meg" 43 §, (2)
Tehát aki közlekedik, annak bizony a másik fejével kell(ene) gondolkodni. Ezt nagyon hiányolom, itthon.

BpErik 2009.10.14. 13:17:18

@Gombóc_Artúr:
A "balfasz gyalogosok" védelmében: kis hazánkban azért van némi tartani valója a gyalogosnak, ha átszeretne kelni a zebrán, például az út másik oldalára (egyesek szerint oda születni kell). Talán, ha a kedves gépjárművezetők ilyen esetben igenis megállnának, a gyalogos is rászokna, hogy a zebra mellett akkor ácsingózik, ha át akar kelni.
Az itthoni neveltetésem miatt (hiába vagyok a zebrával bármilyen térbeli viszonyban, úgyse valószínű, hogy megállna az autós), nem egyszer okoztam a világ szerencsésebb helyein a zebra közelében való áldogásáommal dugót. Azért próbáltam tanulni: ha át akarok kelni a zebrán, annak semmi akadálya. Ha nem akarok, akkor messze elkerülöm a zebra környékét is. Na aztán haza érvén - a saját biztonságom érdekében - mindezt nagyon gyorsan el kellett felejtenem!

Amúgy meg köszönet mindenkinek, aki e nemes célra áldoz az erőforrásaiból!

TimarGergely 2009.12.09. 03:48:28

A blog készítőivel szeretném megosztani a következő cikket, ami egy londoni rendőri akcióról számol be. A piroson áthajtó kerékpárosokat figyelmeztették:
www.cyclingweekly.co.uk/news/latest/434222/police-crackdown-on-cyclists-running-red-lights-near-school.html

zebraakcio · http://zebraakcio.blog.hu 2009.12.09. 09:17:59

@TimarGergely:

Kedves Gergely!
Köszönjük a cikket, bár nem igazán értem, miért linkelted be. Mi köze az angol, piroson áthajtó bicikliseknek a magyar, kijelölt, lámpával nem rendelkező gyalogátkelőhelyeknél elsőbbséget nem adó gépjárművezetőkhöz? Mert azon kívül, hogy mindkettő közlekedik, én nem látok sok összefüggést.
De örülünk, ha minél több embert foglalkoztat a közlekedés biztonsága.

TimarGergely 2009.12.09. 11:09:21

Tudom nincs keresnivalója itt a linknek, ez inkább személyes dolog, mert ismerem két segítőtöket, de nem tudom az elérhetőségüket, és nekik akartam küldeni.

felfordul a gyomrom 2012.03.06. 07:40:38

@Gombóc_Artúr: egyetlen dologban egyetértek veled: a gyűjtővezérlésű felvonó használata sajnos az emberek rendkívül nagy hányadának gondot okoz;)