Ezen a zebrán nem ütnek el...

Biztosan megszokták már a turistákat a járművezetők a minap műemékké nyílvánított londoni Abbey Road stúdió előtt felfestett világhírű zebrát. Persze azért az arra tévedőket mindenképpen óvaintenénk a körültekintés nélküli áthaladástól.

"Az angol kulturális örökség részévé nyilvánította és műemléki védelem alá helyezte szerdán a brit kormány a londoni Abbey Road stúdió előtt felfestett világhírű zebrát. A világon eddig ez az egyetlen gyalogátkelőhely, amely műemléki védelmet kapott. Az észak-londoni gyalogátkelőből és az utcanévvel azonosult stúdióból a Beatles csinált világmárkát, Abbey Road című, 1969-ben kiadott utolsó előtti albumával, és annak ugyancsak halhatatlan, évtizedek óta külön poszterként is árult "zebrás" borítójával. A híres lemezborítón az együttes tagjai John Lennon vezetésével libasorban átvonulnak a stúdió fehér épülete előtt az utca másik oldalára, a ma is ugyanott meglévő, gondosan karbantartott zebrán. 

E gyalogátkelő a Londonba látogatók egyik zarándokhelye; gyakran látni, amint fényképezkedő turisták az eredeti fotót utánozva ugyanitt átmasíroznak az árnyas, fasorral szegélyezett úton.

Az Abbey Road-i zebra kultúrtörténeti jelentőségét most a hivatalos műemléki státus megadásával elismerte a brit kormány is. John Penrose turisztikai és örökségügyi államtitkár szerdán bejelentette, hogy az átkelőt a nemzeti örökség részeként felvették a műemlékvédelmi listára.

Az Abbey Road zebráján libasorban átkelő négyesből már csak ketten élnek: a 68 éves Sir Paul és az egykori dobos, a 70 esztendős Ringo Starr. Lennont - aki szintén 70 éves lenne az idén - éppen harminc éve, New York-i lakása előtt egy őrült rajongó lelőtte, George Harrisonnal 2001-ben, 58 évesen rák végzett."

via MTI

Itthon sajnos nincsenek ilyen komoly múlttal rendelkező gyalogosátkelőhelyek, úgyhogy nekünk meg kell elégednünk a gépjárművezetők azon kb. 3 százalékával, aki a szabályoknak megfelelően engedi át a gyalogosokat...





A bejegyzés trackback címe:

https://zebraakcio.blog.hu/api/trackback/id/tr692539315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.