Egy érdekes telefonbeszélgetés...

Érdekes telefonbeszélgetésem volt ma az egyik rendőrkapitányságon dolgozó vizsgálótiszttel...

Még a kezdeti időkből való feljelentést vizsgálta, olyat, amelynél nem volt még annyira kidolgozva a rögzítési technikánk. Ennek köszönhetően nem látszódik minden tökéletesen a felvételen, és emiatt nem értékelhető a felvétel. Később ezeket a hibákat korrigáltuk, a mostani felvételeink bizonyítékként szolgálnak, már több esetben is így történt.

Mindenesetre ebben az ügyben a nyomozást megszüntették. Ez végülis abból a szempontból nem érdekes, hogy nem az a célunk, hogy a gépjárművezetőket pénzbüntetésre ítéljék. Vélhetően elég volt neki a procedúra, hogy egy életre megjegyezze: a zebra a gyalogosoké.

Ami érdekes, hogy kíváncsiságból megkérdeztem a vizsgálótisztet, mennyi időt vett igénybe az ügy. Azt válaszolta, erre az egy ügyre - telefonszámok kiderítése, idézések kiküldése, tanúmeghallgatások, jegyzőkönyvezés, stb. -  két teljes napja ráment.

Mikor megkérdeztem, nem lenne-e egyszerűbb kiállítani két rendőrt (sőt az egyik lehet főiskolás is) a gyalogátkelőhelyek mellé, akik egy ilyen ügyet 5 perc alatt elintéznek helyszíni bírsággal, először nagy csönd volt a vonal túlsó végén, majd azt válaszolta: szerezni kellene több rendőrt.

Nem értem. Arra van rendőr (rendőrtisztről beszélünk!), hogy két napig vizsgáljon egy ügyet eredmény nélkül, arra nincs, hogy öt perc alatt eredményesen lerendezzen egyet?
Ki érti ezt?

(És mindezt többször is elmagyarázza, több különböző rendőrkapitányság. Leeshetne nekik a tantusz :P)





A bejegyzés trackback címe:

https://zebraakcio.blog.hu/api/trackback/id/tr491733015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

heliox 2010.02.06. 04:55:50

Tanmese:

Mondjuk naponta ki kell takarítanod egy lakást. De nagyon nagy, ezért állandóan mocskos és kevesen vagy. Ezért elsősorban a nagy mocskokat takarítod fel. Ha odahányt a macska, vagy kiömlött a szőnyegre a vacsora közben a szörp, mert a tulaj a szobában vacsizik a TV előtt (amiért utálod egyébként).

És akkor egyszer a kölke odajön, és azt mondja, hogy a konyhában áll a por, és hetek óta nem volt feltakarítva, és valóban zsíros, koszos a por és fél órát áztatod és súrolod mire lejön. És még meg is kérdi tőled a pimasz kölyke, hogy nem lenne-e egyszerűbb minden nap letörölni a port. Közben a macska éppen odahányt megint a bejárati ajtó elé, és nem volt időd eltakarítani, mert a port kellett törölgetned.

Mit mondasz? Hogy több takarító kellene.

Hát nem esik le a tantusz, hogy ha minden nap letörlöd a port akkor időt spórolsz?

(Amúgy azzal nincs gondom amit csináltok.)

Nagykócsag 2010.02.06. 08:29:21

Profi vagy. Jó helyen jókor jót szóltál! Tetszik!

zebraakcio · http://zebraakcio.blog.hu 2010.02.06. 10:38:37

@heliox:

Ez akkor lenne igaz, ha a takarítók egy nagy része nem azt adminisztrálná, hogy te hogyan takarítasz.
Tehát a te hasonlatoddal élve:
Adott egy takarítóbrigád egy cégnél. Ketten takarítanak, öten meg az alkalmazottak panaszait vizsgálják ki, hogy a fegyelmezetlen szemetelők hova szemeteltek. Ez nagyon sok idejükbe kerül, sokkal többe, mintha feltakarítanák a szemetet. Mondjuk feltakarítani a szemetet 10 perc, de kivizsgálni a dolgozók panaszát 2 nap és rengeteg papírmunka.

Ilyenkor mi a teendő?

Én mint cégvezető azt mondanám a brigád vezetőjének: akkor holnaptól kivesztek két embert az adminisztrációból, akik felmosórongyot vesznek a kezükbe. Máris nagyobb lenne a rend, nőne a cégen belüli elégedettség.

Minket rendőrtisztek, tiszthelyettesek hallgattak ki. Tehát állományban lévő rendőrök. Én itthon nem takarítok, mert nem a dolgom, a barátnőm szerint. De ha nagy a dzsuva, nem derogál megfogni a felmosóvödröt.

flea 2010.02.08. 11:22:26

@zebraakcio: ez nem egészen így működik.

Ha kiállítanak oda egy állományban lévő rendőrt, akkor annak tuti, hogy elmegy ezzel a napja. Ha egy hónapig odaállítják, akkor 20-22 munkanapja megy el. Ha az összes problémás zebrához rendőrt állítanak, akkor ennyivel lehet szorozni.

Így meg az van, hogy azzal a néhány zebrával, aminél akció van, elmegy sokszoros idő, de ez még mindig kevesebb munkaóra, mint ami akkor menne el, ha eleve ott állnának mindenhol. Ha a szorzó 100 (és annál aligha több), akkor egy egyórás akcióval 100 óra = 2 és fél munkahét munkájuk van. Ha ennél ritkábban van akció egy adott kapitányság területén, akkor időt spóroltak.

Tehát neked is igazad van (hogy ez így baromira nem hatékony), meg neki is (hogy nagyobb hatékonysághoz több rendőrre lenne szükség).

Egyébként még az sem biztos, hogy hatékonyabb lenne (abban az értelemben, hogy több szabálytalankodót kapnának el), ha ott állna az egyenruhás. Ugyanis őt látják, felismerik, ráadásul az azonnal kiosztott büntetések révén hamar kiderül, hogy mit is keres ott. Vagyis tíz perc sem telik bele, bemondják három kereskedelmi rádióban, hogy x zebránál rendőrök vannak, aztán OTT - de csak ott - megállna mindenki rendesen, és potyára lenne ott a rendőr.

Ebből az egészből pedig nyilván az is következik, hogy feltétlenül törekedni kell arra, hogy a lehető legnagyobb mértékben a rendőrök keze alá dolgozzatok, különösképp, ha egy adott kerületben sűrűbbek az akciók. Ellenkező esetben az lesz, hogy mondjuk a betöréseket meg az autólopásokat lassabban fogják kivizsgálni az adott kerületben. Vagy a másik, amin sokan (joggal) felháborodnak, hogy egyértelműen bizonyítható esetekben is megszüntetik az eljárást, mert nincs idejük nyilvánvaló dolgoknak utánamenni.

zebraakcio · http://zebraakcio.blog.hu 2010.02.08. 17:31:25

@flea:

Ebben so igazság van, de
Meg lehet oldani, hogy ne vegyék észre őket, elvégre traffipaxolni is tudnak valahogy, nem?
Ha elterjedne a híre, hogy szigorúan büntetik a zebránál nem-megállást és ez bármikor bármelyik zebránál előfordulhat, akkor jóval többen megállnának.
Mi volt az, ami miatt kevesebben gyorshajtanak a statisztika miatt az utakon? Az hogy bevezették objektív felelősséget és - állítólag sűrűbb lett az ellenőrzés, magasabb a büntetési tétel.
Tehát ez most elég lenne kezdetnek.
A másik pedig, hogy mi nagyon szívesen együttműködünk a rendőrséggel, de ez a jövő zenéje. Nem szeretném, ha idő előtt kiderülne. :))

terror 2010.02.10. 19:33:55

@flea: Ezek jo gondolatok. Viszont osztom a kollega velemenyet: legyenek akkor kamerak.

Egyebkent eszembe jutott errol az is, hogy az nem fura, hogy ha valahol traffipaxolo rendort latnak, azt bemondjak, de ha mi feljelentjuk oket, akkor verig vannak sertve, es utolso mocskos spicli gec*knek tartanak minket? :)

flea 2010.02.11. 11:47:49

@errorka: szerintem a kettő már külön-külön is szánalmas. Aki a bűnüldöző szervek munkáját akadályozza azzal, hogy információt ad ki a működésükről, annak rács mögött lenne a helye, főleg, ha foglalkozás körében, nagy nyilvánosság előtt tesz ilyet. Jó, hogy azt nem mondják be a Szajré Rádióban, hogy honnan vannak legmesszebb a járőrkocsik, megkönnyítendő az ideális betörési helyszín kiválasztását. Lehet, az se lenne illegális?

A kamera jó ötlet, csak amíg Sz. Sz. Eleonórákra kell a pénz, addig erre nem lesz. (Demagóg vagyok, tudom.) Persze lehetne ehhez is civilként hozzátenni, például tudok egy szoftverfejlesztőt ;), aki szívesen dolgozna szabadidejében azon, hogy a kamera automatikusan azonosítsa az "érdekesebb" eseteket... Remélem, hogy a mostani tapasztalatokból kialakul, hogy melyik rendőrkapitánysággal érdemes megpróbálni elkezdeni effajta együttműködést...

Hemü 2010.02.12. 21:52:22

Erre az apósom, aki volt rendőr (és az apja is), azt mondta, hogy más kiképzés kell az irodában dolgozó és az utcán posztoló rendőröknek, ezért nem lehet őket ide-oda helyezgetni.

ex-dr. vuk 2010.02.13. 21:16:35

@Hemü: persze, de pont arrol van szo, hogy tisztek helyett eleg lenne 2 tanonc aki megallit mindenkit az akcio kozben, es akkor nem kell papirozgatni, hanem helyszinivel letudva.
Az az erdekes, hogy az akcio idejere (par ora) nincs ket jaror, de utana van 2 nap/fo papirozgatasra... Ezek szerint ilyen sokan irodaznak?

záporjózsi 2010.02.13. 22:01:33

"a zebra a gyalogosoké"
???
A zebra senkié, a közlekedés mindenkié. A gyalogosoké is. A zebrán elsőbbségük van, amit kötelező megadni és ezt sokan nem teszik meg. Tény. De nem az övék. Nem is a járműveké.

zebraakcio · http://zebraakcio.blog.hu 2010.02.13. 23:38:33

@záporjózsi:
Gratulálok a lényegbevágó és akciónk mélységét tökéletesen felfogó kommentedhez.

záporjózsi 2010.02.14. 22:16:28

@zebraakcio: Gondoltam szólok, hogy hülyeséggel bármilyen értelmes dolgot le lehet nullázni. Hát csak rajta! Gratulálok!

terror 2010.02.15. 00:36:36

@záporjózsi: Ezeket kicsit nagyobb emberek mondtak, mint mi, es nemelyik tokre hujeseg, ha szo szerint nezed. Bezzeg, ha az atvitt ertelmet...

www.ateesoft.gorek.us/hires.html

Szoval a hujeseg az megvolt, koszonjuk. Es mit nullaztal le, ugyertem magadon kivul?

záporjózsi 2010.02.15. 08:21:27

@errorka: Örülök, hogy az Akció már ilyen magaslatoknál tart. Én kérek elnézést, hogy taposnivaló porhüvelyemmel nem vettem észre az isteni kinyilatkoztatás eme égő csipkebokrát.

Úgy látszik itt megmaradtok az aranyköpések és a jelszavak szintjén. Kell, persze, mert különben a média nem hozza le - ez sajnálatos tény. De ettől még a közlekedés nem arról szól (pontosabban nem arról kellene szóljon), hogy ÉN eljutok valahová. Az idézett kijelentéssel ugyanott tart az akció, mint a gépjárművezetők zebrafigyelési készsége - az autósok pedig innentől szivatásnak, kiszúrásnak fogják érezni az egészet.

Mindezektől függetlenül ezután is ugyanúgy, ugyanolyan figyelemmel és sebességgel fogom a zebrákat megközelíteni ahogy eddig is.