A Leányka utcai akció összefoglalója

Hétfőn, délelőtt 10 óra körül a Savolyai Jenő téren, a Leányka u-Duna u. kereszteződésében akcióztunk.

A forgalom gyér volt, ennek ellenére 40 perc alatt 17 feljelentést szedtünk össze. Ez elég sajnálatos, főleg, ha belegondolunk, hogy a legtöbb autónak a zebra után kb. 50 méterrel úgyis meg kellett állnia egy közlekedési lámpánál, ráadásul a sebességük sem volt túl nagy: kb. 40-50 km/h tempóban közelítették meg a jól látható gyalogátkelohelyet.

Ezt a gyalogátkelőhelyet nem mi választottuk, hanem egy "civil" blogolvasó javasolta. Mi megígértük, hogy segítünk, ha közülük többen részt vesznek az akcióban. És valóban, mi ketten mentünk és a helyszínen csatlakoztunk két "önkénteshez".

Egyikük hozta a babakocsit, a másik pedig tanúnak érkezett. Mi (az "alapító tagok") csak a videófelvevőt és a másik tanút biztosítottuk.

Aztán megtapasztaltuk, milyen az, amikor valaki szembesül magával az akcióval, úgy belülről: mikor először kellett a babakocsit letolni a (még messze lévő) közeledő autók elé, volt egy kis visszakozás. Mikor kérdeztük, mi a baj, X. azt mondta, most gondolt csak bele, mi lenne, ha valóban a gyereke lenne a kocsiban. Szomorú, hogy emberekben rettegést kelt a gondolat, hogy átmenjenek a zebrán, hogy ennyire nem bízhatnak meg a gépjárművezetőkben.

Miután megmutattuk, hogyan képzeljük, már ő is belelendült, lelkesen tologatta a babakocsit.

A helyiek elmondása szerint itt hetente történik baleset, a zebra gyalogosforgalom szempontjából jelentős.

A tapasztalat azt mutatta, hogy:

  • Ilyen tempónál (45-50 km/h) a gépjárművezetők sokkal könnyebben észreveszik a gyalogost, mint a 65-70 km-es tempónál. Ezt onnan lehet tudni, hogy sokkal gyakoribb volt a szemkontaktus, az autóvezetők nem csak előre meredtek.
  • Ennek ellenére sokan szándékosan nem álltak meg. Valószínűleg úgy gondolták, ok még átférnek, várjon csak a gyalogos.
  • Nagyon sokan még mindig nem törődnek azzal, hogyha a külső sávban valaki lassít vagy megáll, azt miért teszi.
  • Rengeteg olyan eset volt, mikor a gyalogos már régen a külső sáv közepén tartott a zebrán, mikor a belső sávban elhúztak.

Humoros és egyben szívet melengető momentum volt, mikor egy furgonos - meglátva jegyezgető akciótársunkat - kiszólt: "Eddig mennyi az arány?"

Ez azt jelenti, terjed akcióink híre, lehet, hogy egyre több emberben tudatosul: nem éri meg szabálytalankodni.

A feljelentéseket a jövő héten adjuk be a kerületi rendőrkapitányságra.

Ezen a héten még egy akcióra sor kerül, a Bécsi úton. (Hozzávetőlegesen itt: http://maps.google.com/maps?f=q&source=s_q&hl=en&geocode=&q=47.540817,19.029436&sll=37.0625,-95.677068&sspn=49.71116,79.013672&ie=UTF8&z=16)





A bejegyzés trackback címe:

https://zebraakcio.blog.hu/api/trackback/id/tr461401946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyűjtőjegyes 2009.09.23. 16:46:19

Már vártam :)
Sajnos, a forgalom nagyon gyér volt, a szokásosnál is gyérebb, ebben az időpontban nagyobb hullámok szoktak lenni.
A kereszteződésről tudni kell (annak írom, aki nem ott lakik):
Az út egyik oldalán van a villamosmegálló (mindkettő, 47-es villamosé). Ezen az oldalon feljebb vannak iskolák, tudtommal ovodák is (ezt nem merném megerősíteni :) ) illetve ott az orvosi rendelő is. A másik oldalon van a Foglalkoztató, valamint a templom is. Reggeli órákban rendkívül nagy a gépjárműforgalom, de a gyalogosforgalom mégnagyobb. Idősek-gyerekek. És ebben a forgalomban igazából hullámok sincsenek, mint a mi 10 órás menetünknél....

Egyszó, mint száz, remélem, lesz némi eredmény.

U.I.:
A gyalogosok nagy többsége, főleg idősebbek kérdezgették, hogy mit csinálunk, mondtam nekik, erre mondták, hogy hallották hírünket, elmondták, mennyire nehéz az átkelés, valamint köszönték, és sok sikert kívántak.

U.I.2:
Azért az eleje, a készülődés, sem telt el izgalmak nélkül ;DDD

instantmama 2009.09.23. 19:58:37

"Sajnos a forgalom nagyon gyér volt". Én is észrevettem, hogy az utóbbi napokban gyérebb a gépkocsiforgalom a városban. Szerintem ez rendkívül örvendetes, és remélem, hogy tendencia :)

schdl (törölt) 2009.09.23. 20:56:17

@száncsábarbi: bocs, de ezt nem tudom megerősíteni, az iskolakezdés óta 10-15 perccel hosszabb a menetidőm ugyanazon a szakaszon, pedig nem a csúcsidőben, és nem a belvárosban autózom.

@szervezők: ha a rendőrség válaszol, azt is kiteszitek majd (senki ne értsen félre, iróniától mentes kérdés volt, tényleg érdekelne, hogy mit reagálnak)?

terror 2009.09.23. 21:40:30

@schdl: Kitesszuk igen. Kint van most is a valaszleveluk (zebraakcio.blog.hu/2009/09/15/valaszlevel_a_xi_keruleti_rendorkapitanysagtol
), ami az elso korben irt levelre jott. Eleg hamar valaszoltak, kivancis leszek, hogy mikor lesz konkret lepes az ugyben.

Janneke 2009.09.23. 22:13:26

@Gyűjtőjegyes: Már csak annyit tennék hozzá, hogy volt jó néhány mobilozva vezető is, aki annyira azért már nem tudta (vagy akarta) megosztani a figyelmét, hogy megadja a gyalogosnak az elsőbbséget.

Aztán olyanok is voltak, akiknek legalább leesett, hogy marhaságot csinálnak, amikor nem engedtek át a babakocsival, bűnbánóan intettek. Tudom, hogy meg kellett volna állniuk, de legalább érzékelték a helyzetet, s legközelebb lehet, hogy jobban figyelnek...