Beszámoló a Budafoki úti akcióról

Október elsején reggel nyolc óra és háromnegyed kilenc között a Budafoki út-Galambóc utca kereszteződésében akcióztunk. A Kelenföldi Erőmű buszmegálló közelsége miatt, a 2x2 sávos úton jelentős az átkelő gyalogosforgalom. A zebra jól belátható, mindkét irányban körülbelül 200 méterre lámpás kereszteződés szabályozza a forgalmat...

Ez akciót a City TV kamerája is rögzítette, ami érdekes tapasztalattal szolgált.

A városba tartó forgalom szinte állt, így alapvetően csak a kifelé irányban történő szabálytalanságokat rögzítettük. Habár nagyon sok esetben sérültek a gyalogosok jogai, feljelentést "csak" 12 gépjárművezető ellen teszünk. Ők rendkívül balesetveszélyesen közlekedve, komolyan veszélyeztették a szabályosan átkelő gyalogos testi épségét.

A Budafoki úton a személyfogalom mellett viszonylag jelentős a teherforgalom is. A városból kifelé igyekvők a sebesség betartására sem ügyelnek kifejezetten, ami jelentősen megnehezíti a gyalogosok átkelését. Az emberek járdáról illetve a középső járdaszigetről sokszor nem mertek lelépni a zebrára. Egy környékbeli elszomorító baleseti statisztikáról számolt be.

Ezen a zebrán az átkelés nehézségét a személyes tapasztalat is alátámasztotta. A biztonság kedvéért többször meg kellett állni átkeléskor az úttest közepén, mert a másik sávban nem vagy csak nagyon kényszeredetten álltak meg, annak ellenére, hogy kitűnően látszódhattunk. Ezt bizonyította a City TV operatőre. Egyik alkalommal egy gépkocsi láthatólag nem akart megállni a zebra előtt, aztán mégis lassított és megállt. Ekkor vettük észre, hogy átkelésünket a hátunk mögött az operatőr is kíséri. Tehát láttak bennünket csak, nem akarták biztosítani számunkra az elsőbbséget, mert nincs semmi következménye. Egy kamera viszont már visszatartó erőt jelentett a szabálytalansággal szemben.

A feljelentéseket és a több kameraállásból rögzített videókat a következő napokban juttatjuk el az illetékes rendőrkapitányságnak.

A videókat szerkesztés után - ami nem manipulálást jelent, csak az "unalmas" részek kivágását - videomegosztó oldalon közöljük.





A bejegyzés trackback címe:

https://zebraakcio.blog.hu/api/trackback/id/tr531429292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

victoriginal 2009.10.05. 16:44:45

ZEBRAAKCIÓT MÉG MÉG MÉG!!!!

whiteCat 2009.10.18. 22:33:16

Hajrá fiúk! Szerintem már akár több életet is megmenthettetek.

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2009.12.20. 18:34:43

Fasza, szoktam arra autózni, idegesítő egy útszakasz. Egyrészről ugye ötvennel kéne menni, ha jól láttam, hogy hol videóztatok, ehelyett az átlag úgy 65, másrészről kétsávos úton a lámpa nélküli zebra megint csak idegesítő a szabályt betartani igyekvő autósnak, mert a mellette jövő barom simán elcsaphatja a gyalogost hetvennel, mivel a zebra előtt nem előzünk szabályt nem tanulta meg különösebben. Vagy nem tudja, hogy a másik autó mellett elmenni az előzés. Na ennek az egésznek az eredménye ott az adott helyen egy rohadt nagy életveszély. Én részemről megyek ötvennel és nézem, hogy a mellettem levő sávban lassítanak-e és akkor lassítok én is, de magamtól nem vagyok hajlandó megállni, mert így már vagy 3-szor ütötték el majdnem az általam átengedett gyalogost. Jó akciózást, sok ilyen és előbb-utóbb talán a kresz pontos betartása se jelent közvetlen életveszélyt senkire nézve!
Üdv;