Beszámoló a Gyömrői úti akcióról

Ahogy előre is jeleztük, a héten a Gyömrői út-Vasgyár utca sarkára volt betervezve az akció, melynek napja november 16-a lett. Ez a zebra szerepel a Hogyan éld túl a zebrát? című videón is. Sajnos itt már volt halálos gázolás, aminek szomorú emlékét egy megfakult koszorú hirdeti.
Az akciót ezúttal az MTV kamerája is rögzítette. Az elkészült műsor jövő héten hétfőn délelőtt lesz látható a csatornán. Természetesen ha kikerült az anyag, azt megosztjuk itt is a látogatókkal.

A 2x2 sávos utat járdasziget nélkül keresztezi a buszmegálló közelében kialakított zebra. Az úton igen erős a teherforgalom, gépjárművezetők
figyelmetlenül, gyakran jelentős sebességtúllépéssel közelítették meg a zebrát
.

Emiatt több esetben, gyakorlott zebrahasználóként se mertünk az
elsőbbségünkkel élni. A biztonságra maximálisan ügyelve sokszor így is csak fékcsikorgás közepette tudtak az autók megállni. Volt akinek ez sem ment a gyalogátkelő előtt, hanem csak a zebra 3/4-ét is elfoglalva sikerült.

Egy autóvezető a belső sávban a dudát használta a fékezés helyett, pedig a gyalogos már a járdához közelítve a külső sávban tartózkodott.

A kezdetben erős forgalom az akció alatt fokozatosan mérséklődött, ezért az átkelés könnyebbé vált, gyakrabban adták meg az elsőbbséget. A tapasztalat itt - szemben a korábbi akciókkal - azt mutatta, hogy ez nem a kamera jelenlétének, hanem a mi bátrabb átkelési gyakorlatunknak volt köszönhető.

A buszról leszálló vagy a környéken dolgozó emberek türelmesen vártak a járda szélén, nekik csak kivételes esetben álltak meg. Viszont az akciótársak határozottabb fellépése sok esetben elegendő volt az átkelés megkezdéséhez.

Az akció végén a forgalom újra felélénkült, utolsó lépésként átsegítettük a riportert a túlsó oldalra, majd autóba szállva hazafelé a Kőbányai út lámpa nélküli gyalogátkelőin engedtük át 10-20 főre duzzadt gyalogos tömeget.

A több kameraállásból felvett videókkal kiegészített feljelentéseket jövő hét folyamán juttatjuk el az illetékes rendőrkapitányságra.





A bejegyzés trackback címe:

https://zebraakcio.blog.hu/api/trackback/id/tr801539547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nagykócsag 2009.11.21. 01:25:18

Hát ez nagyon fincsinek hangzik!
Nagyok vagytok és köszi a munkát!

ex-dr. vuk 2009.11.23. 14:45:54

mtv-s osszefoglalo van mar belole?