Zebra akció tippek

Ez a bejegyzés folyamatosan frissülni fog, hiszen ahány akció, annyi tapasztalat. Aki saját akcióba akar fogni, annak kb. kötelező végigolvasni ezeket is!

#1 - Bár a gépjárművezetők jó része megadta az elsőbbséget, bizony nagyon nagy számban voltak olyanok, akik figyelmetlenül átszáguldottak. Már egyetlen ilyen is tragédiát okozhat, úgyhogy legfontosabb a biztonság. Mindnekinek nagyon kell vigyáznia magára!

#2 - Nem tudom, más hogy van vele, de én ha autót vezetek, rögtön kiszúrom, ha valami nem stimmel az út szélén. Túl sok a gyalogos, autó, kamera áll, stb. Ilyenkor ösztönesen a fék fölé helyezem a lábam, mert valami szokatlanra lehet számítani. Itt voltak olyanok, akik nem néztek se jobbra se balra. A defenzív vezetést még hírből sem ismerik.

#3 - Mindig szabályosan kell átkelni a zebrán. Az autóvezetők nagy része számít rá, hogy átkelünk: de csak akkor ha nem hirtelen tesszük, nem futva, stb.

#4 - Használjunk kamerát! Sok autó olyan gyorsan száguld el, hogy vagy a típust és a színt, vagy a rendszámot nincs idő kézzel rögzíteni. A felvételeket  konvertáljuk számítógépre, de az eredetit őrizzük meg. Kiegészítő bizonyítékként még jól jöhet.

#5 - Mi úgy csináltuk, hogy két oldalon két-két tanú állt. Az egyik leolvasta a rendszámot és a típust, a másik gyorsan leírta. A végén összevetettük, és csak az egyezőket jelentjük fel, mert így biztos.

#6 - Csak olyan keljen át a zebrán, aki maga is vezet! Ő az, aki jobban fel tudja mérni a gépjárművezetők reakcióit. Volt köztünk olyan, aki nem vezet, annak minden átkelés felért egy horrorral, míg belülről pontosan felmérhető volt a közlekedési helyzet.

#7 - Ha átértünk a zebrán, akkor ne álljunk meg egyből, hanem vonuljunk félre, és majd később kanyarodjunk vissza, tényleg ne egyből. A cél nem a forgalom feltartása, hanem a szabályos átkelés.

#8 - Kapcsolódóan a #7-hez: ne tébláboljunk a zebránál. Akkor álljunk oda, ha valóban át akarunk kelni. Ne álljunk le ott beszélgetni, figyeljünk a forgalomra, és ha megállnak, menjünk. Több sávos út esetében mindig nézzünk be a belső/külső sávba, nehogy elzúgjon még ott valaki!

#9 - Variáljunk! Menjenek más felállásban a vállalkozó szelleműbbek, vigyenek magukkal szatyrot, táskát, babakocsit, bazookát, stb. Menjünk egyedül, többen, egymás mellett, egymás mögött (a forgalomfeltartás nem célunk, tehát ilyen esetben haladjunk is!), a lényeg, hogy tűnjön természetesnek a dolog.

#10 - Ahol nincs középen "pihenési" lehetőség, mindig toljunk magunk előtt valamit. Különös tekintettel azon esetekre, amikor 2x2 sávos úton akciózunk. MINDIG óvjuk, amit magunk előtt tolunk, és ne okozzunk se direkt, se véletlenül sem balesetet. Ha cementeszsákokkal megtömött talicskát tolunk, akkor is húzzuk vissza, ha szükséges. Ott a videó, ottvannak a tanúk. Ennyi elég!

#11 - Ha átengednek, köszönd meg! Szoros barátságok nem szövődnek ugyan, de pozitív hatást érhetsz el, ami rendkívül hasznos.

#12 - Ha nem engednek át, ne hőbörögj, csak ha durva "szolgáltatást kapsz". Ne feledd, hogy Te vállaltad be. Meg amúgyis hülyén néz ki a videón, ha csapkodsz meg toporzékolsz :P Egy szomorú fejcsóválás bőven elég, aztán relax.

#13 - Ha elkezd sötétedni, esetleg elered az eső, az akciót azonnali hatállyal fel kell függeszteni. Ha 2 perce kezdtél bele, akkor is, de inkább bele se kezdj ilyen esetben.



Címkék: akció tippek zebra


A bejegyzés trackback címe:

https://zebraakcio.blog.hu/api/trackback/id/tr1001372832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

redneck 2009.09.10. 16:51:10

Remélem valamelyikőtöket kivasal valaki, hogy csináltathassatok neki sírkövet "elssőbbsége volt" felirattal. Barmok! 2 tonna vas akkor is kivasal, ha elsőbbséged van, a gyalogosnak is oda kell figyelni.

terror 2009.09.10. 16:56:06

@redneck: Nem olvastad el eleg figyelmesen, hogy mirol is szol ez.

Jokivansagaidat koszonjuk! Csaladtagjaidnak, barataidnak, haverjaidnak azonban nem kivanjuk viszont, akik egyebkent ugyanazokat a zebrakat hasznaljak, mint mi.

Mityu Addideapénzt kft LE 2009.09.10. 19:46:09

Redneck!

A 2 tonna (vagy annál több) guruló fémszerkezetnek műszakilag alkalmasnak kell lennie a közúti közlekedésre. Aki a szerkezet irányítására, vezetésére jogosult annak alkalmasnak kell lennie erre a feladatra. Ennek a két dolognak az összhatását gondold végig.
Addig pedig leülhetsz! Egyes!

megkövült 2009.09.11. 22:49:56

a fenti tippek sajna napi gyakorlat...
többen megyek: minimum két gyerek (abból az egyik mindig ölben, nyakban... látványosan közlekedünk amúgyis), babakocsi már nem, de volt amikor egy böszme nagy babakocsi és kívül egy gyerek, néha még egy kutya is... sőt az is előfordul,h hármasunkhoz egy nagyi vagy egy apuka vagy barátnő plusz még egy-két gyerekkel (esetleg babakocsival) csatlakozik.
ne hirtelen ugrunk ki, hanem megfontoltan várakozunk (ha megunom őket, még integetek is, h engedjen már át valamelyik elvetemült)
mindig szabályosan kelünk át, mi másra is taníthatnám a gyerekeimet?
aztán... hányszor de hányszor előfordul, h nem engednek át... meg sem lep...
az is előfordul, de az sem egyszer, h aki megáll, abba belemegy a mögöttejövő...
és az is napi gyakolrat, h a zebra közepén állnak neki előzni azt, aki megáll nekünk, h átmenjünk...

terror 2009.09.15. 15:29:21

@megkövült: Az ilyenek ellen van ez az akcio, es remelhetoleg kesobb lesz hatekony rendorsegi fellepes is...

terror 2009.09.15. 15:31:14

@errorka: Marmint az ilyen jarmuvezetok ellen, termeszetesen :P

Teged meg nyugtasson a tudat, hogy megteszed a szuksegeset, es rendesen neveled a gyerekeidet.

En azt nem ertem, hogy aki nem igy tesz, az minek vallalt gyereket.

Na de a szuletesszabalyozas majd csak egy elkovetkezo akcio lesz :P