"A kerékpárosok folyton a gyalogosok között cikáznak..."

Hányszor, de hányszor hallottam már, hogy a kerékpárosok így, úgy, amúgy, zebrán át 40-el, gyalogosok között cikázva, stb...

A tökéletes ellenpéldát - amiből amúgy nagyon sok van, de most végre megvan videón is - atomboy szolgáltatta nekünk, Szegedről.

A jelenet körülményeit az Élet szülte, valódi babakocsiban valódi gyerek, nem zebra akció volt...

Ha nem tudod lejátszani, klikk ide...

Itt egy korábbi videó is, szintén Szegedről:

Ha nem tudod lejátszani, klikk ide...





A bejegyzés trackback címe:

https://zebraakcio.blog.hu/api/trackback/id/tr391972125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

upperclass 2010.05.04. 09:40:50

Mostanában nincsenek még/már akciók? Kíváncsian várom. :)

terror 2010.05.04. 11:16:28

Eddig az idojaras nem volt alkalmas, most meg nem jol jott ki a lepes tobbunknek (jellemzoen behavazodas). Lesz meg akcio, az tuti, de nem tudom, hogy mikor. Lehet, hogy a jovoheten, lehet, hogy egy honap mulva :P

flea 2010.05.04. 12:40:34

Legalább nem hatvannal mentek... a sün persze azért így is jár...

9mmPara 2010.05.04. 16:49:41

Én pár napja motorral jártam hasonlóan. Megállok a gyalogosnak, intek neki, erre mögöttem kocsi dudálva kikerül és elfüstöl. Piros lámpánál mellégurultam érdeklődni: nem értette, hogy mit fékezgetek előtte, a zebrát, meg a puhatestűt nem is látta.

GG81 2010.05.05. 13:53:14

megint csak az ellenpélda!? álljatok ki bármelyik körúti zebrához és csak piroson áthaladó bringást láthattok, akik igenis berobbannak a zebrán átkelő gyalogosok közé.

azért mert akkor nincs rajtuk kamera, hogy ezt megörökítség és büszkélkedhessenek vele... és azért mert épp volt valami biciklis felvonulás szegeden, amit kameráztak és naná, hogy akkor azt ki kell tenni.

már megint ez a hozzáállás, hogy amiről nincs film, az nincs. a jó példáról meg aztán lehet direkt forgatni, egyszer...

terror 2010.05.05. 17:29:44

@GG81: Nem volt semmilyen felvonulas Szegeden. Szimplan tobben bringaznak ott, mint Budapesten.

www.youtube.com/watch?v=Z4ZKg0KbSm4

Hajra osszeeskuveselmeletek :)

Szamtalan ilyen van, hogy megallok, es elhuznak mellettem. Majd rakok fel ebbol is. A multkor viszont sajna nem volt cam, 4-en huztak el mellettem, pedig detto babakocsi + kisgyerek + 2 szulo a zebranal. Rajtuk se volt kamera, nincs rola vidi, megis megtortent.

Senki se mondta, hogy csak az van, amirol vidi van, csak pusztan be kivantam mutatni, hogy az altalanositasnak ebben az esetben is jo sok ertelme van...

GG81 2010.05.06. 11:15:03

@errorka: összeesküvés vagy sem. autós átmegy a zebrán esetről eddig is tudtunk, ezért van ez a blog is. többek közt erre vannak a térfigyelő és lámpába/hoz épített kamerák is. erre van a rendszám és a megb@x6ó üzemeltetők.

de most gyalogosként is vigyek kamerát?, ha át akarok kelni a körúton zebrán, akár csak a villamosmegálló járdaszigetre?
ezért mondtam, hogy autós zebrás esetet fotózni filmezni már nem hírérték...

nem menti fel az autóst, ha elmegy egy gyalogosokat átengedő biciklis mellett, mert attól még a zebrát és a gyalogokat észre kéne vennie! headshot természetesen, de bringásként ne csak letett lábbal állj, amikor ilyen van, lekommunikálom a mögöttes forgalommal, hogy mivan, hátranézek, jelzek kézzel, hogy figyi itt valami lesz! az autósok sem hülyék, a többsége és jól jön nekik a pluszinfó! ráadásul féklámpa sincs a kérón, ezért mondjuk egy feltartott kéz széttárt újjakkal elég informatív.

ezért érzem azt ezzel az egész agyarországi helyzettel kapcsolatban, hogy senki nem kommunikál senkivel, mindenkinek ki kéne találni mire gondol a másik, mit akar az elköv másodpercekben. a videón ahogy a papi is kiteszi a kezét balra, jelzi, hogy ő márpedig át fog kelni a zebrán, a fehér autós meg véletlenül sem nézte a zebránál töketlenkedő vagy épp beszélgető oszlopnak, megállt.
komjunikésön! kézfeltart, kitart, lelép, határozottság. az ennek ellenére áthajtó autósoknak meg továbbképzés, krezsvizsga, bünti.

a videó végén például a zebrát elhagyva a sporttárs mi a tökömet csinált? átmegy a túloldalra záróvonal vajonmi!? amikor 5m-re előbb leszáll és áttolja a zebrán tök szabályosan!

terror 2010.05.06. 19:56:52

@GG81: Szoktam en is jelezni, de mondjuk ha 40-el tekerek elotte es utana jon egy zebra, es hatranezek, es elkezdek fekezni, akkor ne kelljen kezzel is kalimpalnom, hanem jojjon ra, hogy mi a szitu. Es megis sokszor nem jonnek ra.

Egyebkent meg mentem mar nem egyszer olyan auto mogott, aminek nem egett a feklampaja. Egyik sem. Rengeteg auto van forgalomban, szar muszaki allapotban. A legjobb egy kek Pozso 206-os volt. Indexelt vadul balra, mikozben a jobbra kanyarodo savban allt. Szoltam neki, hogy megy az index, mire a no kozolte, hogy tudja, mar ilyen egy ideje, megy mindig, de nincs ideje szervizbe menni. 2-2.5 hettel kesobb jott szembe a Szabadkikoton egy kek auto, belso sav, megy az index. Mar tudtam, hogy o az...

Szoval meg ha van is jelzes, akkor se biztos, hogy arra kell figyelni. Sokkal inkabb a jarmu mozgasara. Ez az, ami autobol valoszinuleg nehezebb, de sokan nem is torekednek arra, hogy megtanuljak felismerni. Mert befasultak abba, hogy index, akkor index, a kasztni meg ugyis megved, ha megse index. Bringan ulve sokkal jobban kifinomulnak az erzekek, mert ki KELL, hogy finomuljanak. Maskulonben megy az ember a statisztikaba...

Video vege reszt nem ertem. Meg a kalimpalos reszt se, kicsit feljebb. Ki tette ki a kezet balra, meg hol? Egyik videon se latok ilyet...

Az elson az "operatortol" egy ejnye-bejnye integetes van, a masodik egy "pisztolyloves" :)

GG81 2010.05.07. 07:57:03

nem baxogatni akarlak hidd el, de bringásként tudom, hol a helyem a közlekedésben. ennek analógiájára egy autópályán sem állok be a kaminok közé és ha lenne ott zebra sem állnék meg egy arányaiban ugyanolyan (de akár nehezebb) monstrum előtt. pedig ott még péklámpám is lenne.

autó-autó viszonylatban is veszélyes a sárga, majd pirosnál fékezni, itt magyarországon, mert bepuszilnak még hátulról és míg az autóban egy pillantás a középső tükörre, addig bringán forgolódik az ember, mert a tükör nem annyira elterjedt még...

szóval én egy kicsit szereptévesztést érzek ebben a dologban. zebraakció, mint olyan azokkal a változtatásokkal, tehát, hogy ne egymagatok ugráljatok a zebrán ok, a közösség segítése.

de bringán nem kell nevelni. lehet megállni a gyalognak, de akkor az autóssal egy pályán mozogsz így inkább azokhoz kell alkalmazkodnod. és itt úgy értsd, hogy természetesen bunkóság neki elmenni a gyalog előtt, mert a bringás azért nem takar akkorát, ott a tábla és a gyalog is betölt valamennyit a látómezőből. viszont arra próbálok rávilágítani, hogy míg átkeléskor az autós tényleg feltartóztathat, nem enged át, vársz x percet, addig egy bringával zebrát keresztező szituban ezt magad vállalod, az autós nem téged tart fel, de semmiképp sem közvetlenül. emiatt már tényleg nem kéne idegeskedned.

valljuk be őszintén, 40-nel menni nem az általános. 40-nel menni ugyan szabályos, de akkor a bringásnak sem a kresz az első, örül, hogy halad. 40-ről nem jellemző, hogy csak úgy szívesen megáll az ember. ez olyan autós feeling, érzed? miért lassítson, pedig az autóban csak 2 bokamozdulat visszagyorsulni. szerinted miért van a sok, de nem lefilmezett, akkor ugye nem létező zebrán gyalogosokat semminek néző bringásfutárköcsög!? nehogymár neki a szükségesnél több energiát kelljen egy nap tekerésre fordítani!
és ez az autósoknál is kb így van. vannak akik megállnak, vannak akiknek fél deci üzemanyag is számít... mert bringásként te ezekszerint az átengedős kategóriába tartozol.

a videó alatt az általad hivatkozottra írtam a két jelenést.

GG81 2010.05.07. 08:03:29

@errorka: mégegy. sorre ez kimaradt. de simán volt olyan eset 2x1 sávon, hogy nem az oldalamnál várt a gyalog. én megálltam kocsival. és vártam, hogy szemből valaki szintén álljon már meg, hogy le tudjon lépni, hisz az útja másik felét már biztosítottam neki a zebrán. nem gyakori, de tömöttebb utakon eljátszható, de ilyenkor ezt én vállalom. hogy valaki vesz szemből a lapot, ha nem veszi mi a francot tudok csinálni a csírájával!? hogy hátulról esetleg dudálnak, kiszállnak és akkor én vagyok a köcsög, pedig csak tanultam a kreszt..., mert első körben nem valószínű, hogy az fog leesni neki, hogy szemből szabálytalanok...

ez ugyan nem teljesen a bringás példa, de mindenképp a célja ugyanaz. sajnos a többi résztvevő miatt nem úgy zajlanak le a dolgok mint le van írva a nagykönyvben és mint gondoltuk. de emiatt én nem fogok idegfaszt kapni. ha látja a szitut egy rendőr, nah akkor az majd ő intézkedik. nem vagyok önkéntes rendőr, de szeretném, ha több lenne a rendőr!
aztán ő majd elbeszélget a dudálós türelmetlenekkel, a szemből meg nem állókkal.

terror 2010.05.10. 15:10:07

@GG81: Tehat ha masok szabalytalankodnak, akkor nekem is lehet, sot, kell, hogy ne legyen bajom.

A nem megfelelo kovetesi tavolsagrol tudok, latom nap mint nap, ahogy egymas seggeben mennek az autok, hogy az elozo veletlenul se tudjon megallni. Es miert van ez? Mert mindenki csak turi. Kapnanak ezek par fekezest, aztan mehetnenek fizetni, hamar leszoknanak errol. Ez az, amit a rendorseg sosem fog megoldani. Ezt az autovezetoknek kell.

Es ha nem megy - mint ahogy az esszeru autokazast sem tudjak sokan megoldani maguktol - akkor jonnek a "szankciok". Forgalomkorlatozasok, sebesseghatarok csokkentese, benzinar emeles, dugodij, parkolo dijak emelese, stb. Es ezeket szivjak azok is, akik normalisan kozlekednek, azok miatt, akik keptelenek.

Ha en jelzek, hogy megallok, es ott a "kocsog zebra a kocsog gyalogosokkal", akkor igenis alljon meg mogottem.

Es egyebkent meg nem okoz problemat 40-rol lelassitani, sot, elotte hatranezni sem, mint ahogy a zold-sarganal is megallok, ha idoben jon, es meg tudok allni, szemben a bokamozdulatosokkal, akik a sarga-pirosnal is meg a padlogazt nyomjak, meg a kormot, akkor is, ha en mar megalltam elottuk, mert meg kell. (Aztan meg jol beragadnak a keresztezodesbe.)

Nem mondom, en sem orulok, ha meg kell allnom, mert nem indul el, mig 0-ra nem fekezek, pedig siman aterne, de hiaba kalimpalok, csak all es bambul, de ez van. Morgok kettot, es megyek tovabb. Es a kovetkezonek, ha kell, ugyanugy lassitok/megallok, es nem mondom ra, hogy ez biztos megint egy kocsog gyalog, es ugyse megy at, ugyhogy ennek mar meg se allok.

A varosi kozlekedes nem verseny, hanem egyfajta kooperacio (kellene hogy legyen), ahol mindenki szeretne epsegben eljutni oda, ahova elindult. Sokan ezt elfelejtik. Bringasok is, tudom.

Mar-mar jo erzessel tolt el, amikor jovunk tobben egymas utan, piros, es tovabbmennek, en meg megallok, es benezek az autoba, jelezve, hogy igen, tudom, de nem mindenki ilyen. Vagy ha ott allok, es elhuz mellettem egy bringa/motor/auto...

terror 2010.05.10. 15:12:06

@GG81: A nyomasgyakorlas a rendorseg iranyaba az akcio egyik celja.

Minimal politika, mert nem szeretem: Viktor megmondta, lesz 3000 uj rendor. Remeljuk nem rohamosztagosok :P

(Persze az adocsokkentest is megmondtak, de tenyleg ne politizaljunk, csak remenykedjunk, hogy lesz tobb rendor.)

gery555 2010.05.11. 15:55:50

2x2 sávon haladok ma a külső sávban! Nekem balra látom, hogy zebra szélén áll egy gyalogos egyértelmű áthaladási szándékkal. Látom szembe, hogy senki nem akarja elengedni, de sebaj lassítok, már majdnem megállok (szinte csak gurulok). Szembe is elég gyér a forgalom ahhoz, hogy a gyalogos lelépjen, de nem, neki várni kell egy autóst, aki megáll a zebra előtt 2 méterrel. Még jól rá is néztem, hogy miért nem indul (ős is látott engem). Meggondoltam magam és elindultam én is.
Szívem szerint az ilyen gyalogost addig rugdosnám, amíg át nem ér a túl oldalra, mert az ilyenek miatt szívunk mi szabályosan közlekedő autósok, és az ilyenek miatt büntetnek minket is!

villany.j. 2010.05.23. 20:42:59

üdv mindenkinek én is mondanék egy témát :
gyalogos Andrási út neki piros nekem zöld láttam hogy tép ezerrel nem volt be rúgva csak tépett ezerrel belassítok oda rohan az autóhoz köcsög nem látsz erre én haver beszívtál vak vagy jönnek az autók öcsém húzzá má innen .na én ezeket rúgnám föl csak nem tehetem mert én leszek a hibás.
szerintem meleg volt de ez nem gond nem, az sért hogy meleg csak az hogy én vezetek erre a srác betép a forgalomba ahogy sokan is leírták minden autóst egy kalap alá vesz mindenki.természetesen itt is vannak kivételek.
na jók legyetek. üdv

Kocsor Blokk 2010.05.24. 20:31:39

Ezúton ajánlanám tisztelettel legfrissebb zebra vonatkozású pozíciómat:

kocsor.blog.hu/2010/05/24/arany_gondolatok_6

zebraakcio · http://zebraakcio.blog.hu 2010.05.29. 13:09:33

@villany.j.:

Ezt nem értem, kedves villany úr.

Ha van ott forgalomirányító jelzőlámpa, az nem ennek a blognak a témája.

villany.j. 2010.05.30. 19:44:24

üdv urak.
tisztelt zebra úr én sem értem amire válaszolt .
csak azt a kis esetet szerettem volna közölni hogy a gyalogos közlekedéssel is meg lehet bolondítani azt a közlekedőt aki vétlen ahogy gerry is írta én értem gerryt .
nincs forgalom irányító jelzőlámpa nem is volt és nem is lesz ez tuti.
elnézést hogy zavartam zebra úr.
tisztelettel .villany.j.