Százzal a zebrán - az autósok nem vigyáznak a gyalogosokra

Olyan autós is fennakadt a rostán, aki 102 kilométeres óránkénti sebességgel ment a gyalogátkelőnél. A rendőrség Zebra Razziájának egy hónapja alatt gyakori volt a büntetés. A szabálysértések száma alig csökkent tavalyhoz képest.

Véget ért a zebra razzia. A szeptember 18-ától egy hónapon át tartó rendőri ellenőrzés a gyalogátkelők biztonságára terjedt ki, illetve arra, hogy az ott szabálytalankodó autósokat megbüntessék. Sok dolguk volt a rendőröknek, erre lehet következtetni az ORFK Szóvivői irodájának közleményéből.

Elriasztóak a statisztikai adatok. 2008-ban 1.164 személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt kijelölt gyalogos átkelőhelyen. A gyalogos elütések többségét - 839 esetet - gépjárművezetők okozták. E balesetekben 47 gyalogos vesztette életét.

Alig jobb a helyzet az idei évben. Eddig 609 baleset történt kijelölt gyalogos-átkelőhelyen. Huszan vesztették életüket.

A zebra razzia célja az volt, hogy a baleseti szempontból kritikus útszakaszokon található, fényjelző készülékkel nem biztosított kijelölt gyalogos átkelőhelyek biztonságát növeljék. Az ellenőrzés során a rendőrök a gyalogos átkelőhellyel kapcsolatos közúti közlekedési szabályok betartatására törekedtek (a gyalogos átkelőhely fokozott óvatossággal való megközelítése, elsőbbség biztosítása, előzés tilalma stb.). Ennek érdekében a rendőri tevékenység esetenként sebességellenőrzéssel, ill. a szabálysértések képi rögzítésével is párosult.

A kisebb szabálysértéseket figyelmeztetéssel, a nagyobbakat helyszíni bírsággal vagy szabálysértési feljelentéssel szankcionálták. Közlekedési szabálysértés miatt 4.802 fővel szemben szabtak ki helyszíni bírságot, 2.386 személlyel szemben pedig szabálysértési eljárást kezdeményeztek. Kisebb súlyú szabálysértés miatt 1814 fővel szemben alkalmaztak figyelmeztetést. (A gyalogosok sem úszták meg, a szabályok megsértése miatt 318 fővel szemben 1.795.000,-Ft összegű helyszíni bírságot szabtak ki, 101 főt föl is jelentettek).

A gyalogos átkelőhelyen, illetve annak közelében a megengedett legnagyobb sebességet túllépő járművek száma 4.906 darab volt (ami elképesztő számadat - A szerk.). A lakott területen található kijelölt gyalogos átkelőhelyeknél mért "sebességrekord" 102 km/h volt!

Forrás: nol.hu

Megjegyzés

1-2 helyesírási hibát azért javítottam, de a tartalom az eredeti. És akkor nézzük a számokat:

Időtartam: 1 hónap

Gépjárművezető: 9002

Gyalogos: 419

Értjük egymást?! :)

Grátisz

Die Hard magyar módra - VIDEÓ

Megjegyzés a videóhoz

Ahogy a hozzászólások között is felhívták a figyelmet:

Már a jelen KRESZ szabályok szerint is elsőbbséget élvez a szándék. Apró, de jelentős baki, viszont örvendetes, hogy ezt az akciót a NOL nélkülünk forgatta. Nem kértük őket, stb.

Terjed az ige, jöhet a változás.





A bejegyzés trackback címe:

https://zebraakcio.blog.hu/api/trackback/id/tr131489527

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nagykócsag 2009.11.01. 01:43:59

Fantasztikus, hogy mi mindent értetek el! Gratulálok!

terror 2009.11.02. 22:19:29

@Nagykócsag: Oooo, koszonjuk, bar ez nem hiszem, hogy a mi erdemunk lenne. Nem sokkal az akcionk indulasa utan jott ez, bar lehet, hogy gyorsan osszeraktak valamit, ezt nem tudjuk.

En szemely szerint bizom abban is, hogy itt nem er veget a munkavegzes...