Amikor már a rendőrök is tartanak a zebraakciótól....

Érdekes, eseménydús akció volt a szerdai. A Kapy utca-Vöröstorony utca kereszteződésében lévő zebra volt a kiszemelt célpont, lefelé egy sáv, felfelé kettő. Érdekes módon felfelé adták meg kevésbé az elsőbbséget, pedig az ember azt hinné, a lefelé zúduló autót nehezebb megállítani. Inkább az játszhatott közre, hogy a magyar autóvezető nem tud/fél emelkedőn elindulni (tisztelet a kivételnek), ezért kellemetlen neki megállni megadni az elsőbbséget. Ezt bizonyítja az a sok csikorgó gumi is, amely egy-egy elindulásnál hallatszódott.

Hogy miért volt eseménydús az akció? Több olyan dolog is történt, amely nem volt éppen szokásos. Először is, "be kellett tanítani" két új önkéntesünket, akik a zebrát javasolták: hogyan kell helyesen átkelni (nem futva de nem is lassan, mennyire szabad óvatosnak és mennyire bátornak lenni, hogyan kell helyesen jegyzetelni stb). Gratulálunk nekik, jó kis zebrát találtak, és hamar ráéreztek a dolog ízére.

Ami ennél érdekesebb volt, mikor egy rendőrautó kanyarodott vissza és állt meg, a megkülönbözető jelzését használva. Már valami konfliktustól tartva igyekeztem át a zebrán (persze azért kötülnéztem, nehogy elcsapjanak), de kiderült, csak azt kérdezte az ifjú rendőr, hogy az előbb, mikor erre jártak, nem írtuk-e fel véletlenül őket. Ezek szerint már a "cég"-nél is terjed a hírünk. :))) Miután megnyugtattuk, hogy nem, visszament az autóhoz, de ehhez át kellett kelnie a zebrán. Nem volt egyszerű, még neki is várni kellett, meg nem álltak volna az autók. Mondtuk neki: Biztos úr, menjen bátran, magának van elsőbbsége! Aztán átjutott.

Beszélgettünk egy-két ottlakóval, örültek az akciónknak, mondták, néha nagyon félelmetes átjutni a zebrán, bőgő motorokkal jönnek az autók a lassítás legkisebb szándéka nélkül. Hiába tettek a gyalogátkelőhely elé fényvisszaverő prizmákat, nem azzal van a baj, hogy nem látják őket, inkább azzal, hogy semmibe veszik a gyalogost. Van aki a feljebb lévő lámpás kereszteződésnél is fél átmenni, túl rövid a zöld, nem ér át.

Kicsivel később megjelent egy elvtárs fejű elvtárs és szó nélkül fényképezni kezdte a tagokat az átellenes utcasarokról. Mikor udvariasan megkérdeztük mit csinál, szűkszavúan ennyit felelt: fényképezek.
- De mégis mit? - kérdeztük tőle.
- A kereszeződést! - válaszolta.
- De hát láttuk, hogy az előbb például T.-t fényképezte arcon! Miért csinálta? - tettük fel neki a logikus kérdést.
- Maguk is fényképeznek, nekem is szabad - jött  a logikus válasz.

Ekkor odahívtunk még egy embert tanúnak, és a forgó kameránk + két tanú jelenlétében nyomatékosan közöltük, hogy NEM járulunk hozzá, hogy nyilvánosságra hozza a rólunk készült felvételeket. Kifejtette, hogy ő a régi rendszerben nőtt fel és szerinte mi ugyanúgy provokáljuk az embereket, mint akkor tették (kicsodák? Azt nem mondta...).

Sajnálkozásomat fejeztem ki, hogy ő a régi rendszer szülötte. Felvilágosítottam, hogy én viszont már megtanultam demokráciában élni és élek is a demokrácia adta jogommal, miszerint ha szabálysértést látok, valamint azt bizonyítani is tudom, akkor arról bejelentést tehetek.

Amíg így leérveltük az öreg kommert, addigra a többiek még begyűjtöttek egy két szabálytalankodót. Már kezdett sötétedni és hiába volt S.-en világító citromsárga biztonsági mellény - mivel legfontosabb a biztonság - abbahagytuk az akciót, ki-ki elindult tenni a dolgát.

Tizenöt feljelentés.





A bejegyzés trackback címe:

https://zebraakcio.blog.hu/api/trackback/id/tr531487820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CssaBee · http://cssabee.blogspot.com 2009.11.03. 07:04:01

Az akcióig tetszett, de a vége inkább rátok nézve szánalmas. Ez van:(

shutruk 2009.11.11. 10:55:19

Van egy régi dakota mondás, miszerint ha valaki kurvának áll, ne csodálkozzon ha megbasszák. :)

"Sajnálkozásomat fejeztem ki, hogy ő a régi rendszer szülötte."
Miért kell sajnálni valakit, aki 1989 előtt született?

zebraakcio · http://zebraakcio.blog.hu 2009.11.11. 11:10:57

@shutruk:
Nem azért kell sajnálni, mert akkor született (én is akkor születtem), hanem azért, mert nem tudta levetkőzni a komcsi reakciókat.