Fokozott ellenőrzés egy hónapon át! Köszönjük!

Ismét fokozottan ellenőrzi a rendőrség a gyalogos-átkelőhelyek környékén a közlekedőket péntektől egy hónapon át.

A lámpával nem biztosított gyalogos-átkelőhelyeken kell fokozott ellenőrzésre számítani. Ezeken a helyszíneken a rendőrök sebességmérő berendezés, illetve dokumentálásra alkalmas egyéb eszköz felhasználásával rögzítik a gépjárművezetők által elkövetett szabálysértéseket - áll az Országos Rendőr-főkapitányság közleményében.

A dokumentum szerint az akció célja, hogy a járművezetők megtartsák a KRESZ rendelkezéseit, és elsőbbséget adjanak a gyalogosoknak az átkelőhelyeken. Idén július végéig 330 baleset történt a zebrákon, ebből 248 a járművezetők hibájából.

Forrás: hirado.hu

Ez magánszámításaim szerint 75%. Az akciónak nem tudom, van-e köze a RAZOR-hoz, de mindenesetre köszönjük szépen, minden "standard" gyalogos és éppen járművet vezető gyalogos nevében.





A bejegyzés trackback címe:

https://zebraakcio.blog.hu/api/trackback/id/tr371390917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

victoriginal 2009.09.18. 16:04:05

két dolgot nem értek:

- mi az, hogy ismét? sose hallottam arról, hogy lett volna ilyen

- miért csak egy hónapig? ezt folyamatosan tenniük kellene!!!

schdl (törölt) 2009.09.18. 16:32:08

Sajnos sokszor hallunk ilyen rendőrségi akcióikról, amikből nem lesz semmi. Sajnos...

instantmama 2009.09.18. 16:47:57

Félő, hogy így egyre inkább az lesz, hogy csak akkor kell megállni, ha ott a zsaru.
Ráadásul csinálhatnák ügyesebben is, pl. tájékoztató anyagot osztogatni közben az autósoknak stb. Nekem ez így nagyon kampányszerűnek tűnik, és hosszú távon nyilván nincs erre kapacitás, meg nem is ez a cél, hanem hogy az autósok végre akkor is betartsák a szabályokat, ha nincs ott se zsaru, se feljelentő civil.

flea 2009.09.18. 16:51:07

@száncsábarbi: azért működik mégis a dolog, mert aki nem lassít le eléggé ahhoz, hogy elsőbbséget adjon, az a rendőrt ill. feljelentő civilt sem látja már meg időben. :)

Persze ha lelassít, majd látja, hogy itt veszélytelenül megszegheti a kreszt, akkor még ráléphet a gázra, de az első lépés (biztonságos megközelítés) már mindenképp megvan...

(És jelentős gyalogosforgalom esetén SOHA nem lehet biztos benne, hogy ott oldalt az a két pofa nem zebraakciós tanú-e... ;))

Nagykócsag 2009.09.18. 16:56:23

SZerintem ellenőrizni kéne az ellenőrzési akciót... :)

▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓ · http://blog.hu/user/45354/tab/activity/mindate/2007-07-23T16:48:05+02:00 2009.09.18. 17:11:34

@Nagykócsag:
Úgyvan. A legutóbbi biztonsági öv/bukósisak/gyerekülés akció is kamu volt. Régen, ha akció volt, tuti belefutottam valahol, elég sokat járkálok. Most sehol senki. Gondolom a fontosabb feladatokat (pl. küldés) is nehezen látja el a társaság.

zebraakcio · http://zebraakcio.blog.hu 2009.09.18. 17:27:24

Úgy látszik, a rend őrei nem olvasnak kriminalisztikai könyveket. Ugyanis nem a büntetés mértéke, hanem a lebukás veszélye a mindig a visszatartó erő.
Ilyen ügyekben szerintem a kampányszerű ellenőrzések nem sokat számítanak.
Mikor javult látványosan a közlekedés biztonsága? Az objektív felelősség bevezetésekor. Miért? Mert biztosak lehettek benne a gépjárművezetők, hogy mostantól nem kerülhetik el a büntetést, mint régen.
Ilyen egyszerű.
A "nevelés" elvét meg felejtsük el.
Az általam közlekedési kultúra szempontjából nagyra tartott németek meg osztrákok itt közel sem viselkednek olyan szabálytisztelően, mint otthon. Mert a szabálytisztelet nem a vérükben van, hanem a rendszerükben.

schdl (törölt) 2009.09.18. 17:40:20

@zebraakcio: "Mikor javult látványosan a közlekedés biztonsága? Az objektív felelősség bevezetésekor. "
Nwm javult semmit, ez a szomorú. Hidd el, én minden nap autózom. Nem változott semmi. Ugyanis ha nincs kint az utcán, aki a törvények, szabályok betartatására hivatott, akkor mindegy a büntetés módja/ folyamata / tétele.

zebraakcio · http://zebraakcio.blog.hu 2009.09.18. 19:32:29

@schdl:
Arra gondoltam, hogy azért a gyorshajtás és az ittas vezetés (zéró tolerancia) ma már ritkább. És ez jó.
Nem lehet rögtön mindent.
Azért is fontos a mi akciónk, mert szerintem a legsérülékenyebb, legkiszolgáltatottabb közlekedési részvevővel kell kezdeni: a gyalogossal.

Perillustris 2009.09.18. 23:15:21

@száncsábarbi: Nem kell szórólap. Alacsony hatékonyságú és rengeteg kell belőle. Aztán megy a szemétbe.

instantmama 2009.09.19. 11:02:06

@Perillustris: oh, én mindig civil fejjel gondolkodom :) Elfelejtem, hogy a rendőrség akár televíziós műsoridőt is kaphatna. Ha akarna.

megállnék egy szóra 2009.09.21. 10:25:16

Én nagyon örülök annak, hogy tesz végre valamit a rendőrség. Szerintem nem elképzelhetetlen, hogy a RAZOR hatására történik.

Azt viszont látni kell, hogy egyszerre senki nem tudja megváltani a világot, hiába is szeretné. Szerintem örömmel kellene üdvözölni a rendőrség első lépését.
Ha rosszul sül el, azaz eredménytelen lesz az 1 hónapos akció, majd akkor lehet szidni a rendőrség kezdeményezését.