Akcióra fel! - Zebra akció #1

Zebra akciónkat először a Budaörsi úton kezdjük, de nem az elhíresült halálzebránál.

Mivel közülünk sokak aktívan vezetnek gépjárművet, így tudjuk, hogy ez a pont: +47° 28' 27.57", +19° 1' 24.47" veszélyes, rosszul belátható.

Ez persze nem mentesíti az autóvezetőket az elsőbbségadás kötelezettsége alól, de elsőre egy jól belátható, jól kitáblázott gyalogátkelőhelyet választottunk.

Koordináták: +47° 28' 44.04", +19° 1' 33.68"

Időpont: meglepetés


Annyit elárulhatunk, hogy akciónkat (és majdan az összes többit is) egy hétköznap délután, jó látási és útviszonyok között hajtjuk végre. Célunk változatlanul az, hogy felhívjuk a figyelmet, mennyire nem biztonságos ma egy kijelölt gyalogátkelőhelyen átkelni.

Mivel erre a programra már elegen vagyunk, nincs szükségünk több közreműködőre.

Kérünk benneteket, hogy várjátok meg ezt az alkalmat, s utána - a leírt tapasztalatokat figyelembe véve - kezdjetek bele a saját akciótokba, mindenképp szem előtt tartva az oldalon található felhívást.

 





A bejegyzés trackback címe:

https://zebraakcio.blog.hu/api/trackback/id/tr381360321

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DiniDani 2009.09.04. 23:17:06

Alternatív zebra-akcióm:
lmv.hu/node/1407
...és az elért eretmény:
lmv.hu/node/2528

zebraakcio · http://zebraakcio.blog.hu 2009.09.04. 23:41:15

Nos, akkor alakíts brigádot és hajrá!
Jövő hét közepén megírjuk az eredményeket, onnantól csináljátok!

Tomacher 2009.09.05. 20:32:27

hali. majd megírod pontosan mikor menjek a kamerával? már, ha szükséges még.

Nagykócsag 2009.09.05. 20:51:11

Nagyon drukkolok!
Tegnap is öntudatos gyalogos voltam, nagyon durván kellett lelépnem, hogy elengedjenek a Krisztina körúton.

rondakutya 2009.09.06. 21:03:09

Hali!
Csatlakozom az előttem szólókhoz én is drukkolok nektek, és a tapasztaltak után lakóhelyemen is hasonló akciókat szervezünk.
Itt is akad zebra amin öröm élve átjutni.
Bár mintha lassan ugyan, de javulna a helyzet.
Volt már olyan, hogy bringával tartottam hazafele irányjelzés ki és láss csodát megkaptam az elsőbbségem :)
Kár, hogy ez nem gyakori. Még mindig azt hiszi az istencsászárkirály sofőr, hogy ő még elfér mellettem ha kicsit beletapos a gázba. Csakhogy akkor én már kanyarodom aztán meg sikítanak a fékei.
Egyszer még elkaszálnak, de még élek :)

sakha 2009.09.09. 12:08:50

Mindent bele!

És vigyázzatok magatokra!

Pál a postoló · http://autostat.hu/magazin 2009.09.09. 12:46:35

A koordinátákban szereplő átkelő nem lámpás?

Mikola56 2009.09.09. 14:28:58

Valóban sok a bunkó autós, ez igaz. Ugyanakkor talán
sok gyalogos is "viselkedhetne" a zebra körül.
Pld. nem lendületből rohan át, vagy nem marad le amikor egy csoprt átmegy, azután, amikor az autó indulna, akkor neki is sürgőssé válik.
Azt gondolom, CSAK KÖLCSÖNÖS ODAFIGYELÉSSEL működne a dolog!
Persze lehet a sebességet a zebrák előtt a végtelenségig korlátozni, kötelező megállást elrendelni, ha gyalogos van a zebra közelében, stb.
Mi lesz akkor városi forgalommal? Ne essünk át a ló túloldalára!

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2009.09.09. 14:39:45

Én tőlem telhetően mindig megadom a gyalogoknak az előnyt, de id a Budaőrsire nem inkább egy jelzőgombos lámpa kéne? De!

gpetersz 2009.09.09. 15:19:52

Mikolka arany szívem...

A kressz szerint NEKED autósnak, úgy KELL megközelítened a zebrát, hogy AKÁR le is szaladhassanak eléd!

Ne magyarázz itt össze-vissza, tulok!

szoszo9inda 2009.09.09. 17:43:34

Én: 97% autóban, 1% motor, 2% gyalog, 0% kerékpár
------------
Kb 11 éve balesetmentesen vezetek, és próbálom betartani a KRESZ-t és az íratlan szabályokat. Azért csak "próbálom" mert én is ember vagyok és néha hibázok. Nem akarok túlzásba esni de kb 10 (nem lámpás) gyalogátkelőnél kb 7-szer megadom az elsőbbséget. A maradék 3 esetben általában nem tudom eldönteni hogy elindul-e a gyalogos vagy nem, esetleg későn veszem észre. Persze tudom hogy már a szándék is elsőbbséget élvez, tehát én hibázom valójában. (Ezért mostanában már előre villantok hogy "indulj nár el vazzeg" mert elsőbbséged van.) Nem hőbörgök, nem tolakszom a közlekedésben tehát szerintem a sofőrök jobbika vagyok. De ha véletlenül most pont ezért belfutnék egy ilyen "akcióba" azért kurvára mérges lennék és nem érezném igazságosnak. Miért én aki 70-80%-ban átengedi a gyalogosokat, miért nem a kopasz mercis aki lazán belehajt a gyalogosokba?
------------ Más -----------
És hát azért tudom hogy tudtok majd olyan geci helyeket találni és geci módon gyalogost "szimulálni", hogy MINDEN autós szabálytalan lesz. Főleg ha majd ebből a mozgalomból verseny lesz, hogy már ki mennyi feljelentést tett. És ekkor már a "trükközéstől" sem riadnak vissza a "szívassuk meg az autósokat még ha szabályos is" feljelentések készítői. Félek hogy a "nevelő" célzat helyett egy feljelntősdi verseny fog elindulni. (Na remélem ekkor jól elverik majd azokat akik a tanúkkal összejátszva netán hamis feljelentéseket tesznek + pár év börtön!!!)
------- Ötlet -----------
Egy idő után bevezethetnétek: Az autóst a fotózás után megállíhatjátok (nem baj ha egyébként szabályos volt) és a feljelentő lapot és a fotókat megvásárolhatná 5000 Ft-os egységáron. Nem zsarolás csak szabályos árusítás. De váltsatok ki előtte vállalkozóit, és számlatömböt!!!
Jól lehúzhatnátok az autósokat! :-))))
--- Megint más ---
A zebrán (és gyakran a piroson is) átbiciklizőket is lefényképezitek? Mert tudtommal zebrán a kerékpárt csak tolni lehet.

terror 2009.09.10. 09:40:08

@szoszo9inda: A nagy szamok torvenye alapjan lehet, hogy becsuszol egy ilyenbe, de pl. az APEH elott sem vedekezhetsz azzal, hogy dehat masok sem fizetnek adot, akkor neked miert kell mindig. Ez sajnos egy ilyen dolog. Lehet, hogy abba a 30%-ba (ami azert ha belegondolsz, nem rossz arany, de megiscsak sok) becsuszik egy babakocsi, es maris komoly baj van.

"És hát azért tudom hogy tudtok majd olyan geci helyeket találni és geci módon gyalogost "szimulálni", hogy MINDEN autós szabálytalan lesz. Főleg ha majd ebből a mozgalomból verseny lesz, hogy már ki mennyi feljelentést tett."

Az akcio lenyege nem az autosok megszivatasa, sot... Szigoruan elhatarolodunk azoktol, akik igy probaljak felhivni a figyelmet a zebrara, illetve annak funkciojara.

Most is lett volna lehetoseg betolni a babakocsit auto ala, amelyik a zebra kozepen valtott savot, de nem tettuk. Nem celunk balesetet sem okozni, ovjuk magunkat, ovjuk az autokat is (hogy anyagi kar ne legyen). Nekunk eleg a felvetel meg a fenykep :P

Ezt ki is emeltuk, es ettol elterni nem fogunk. Nem lesz belole verseny, nem lesz belole penzlehuzas. Szemleletmodvaltozast szeretnenk (akarunk :)) elerni, torvenyes eszkozokkel.

Minel tobben csatlakoznak, es minel tobben csinaljak esszel, annal hamarabb lehet pozitiv eredmenyeket elerni. Mi kiprobaltuk, es folytatni is fogjuk, es megosztjuk a tapasztalatokat.

A kerekpar:

A zebran tudtommal at lehet biciklizni, de akkor nem jar elsobbseg, csak ha leszallsz, es tolod. Csak ugy funkcionalsz gyalogoskent...

zebraakcio · http://zebraakcio.blog.hu 2009.09.11. 09:52:29

@szoszo9inda:
Szerinted azt a gyalogost, akit esetleg egy életre bénává teszel, mennyire fogja érdekleni, hogy basszus, te 97%-ban megadod az elsőbbséget?