Beszámoló a 2010. szeptember 21-i akcióról

Ezt az akciónkat a Vezér út - Tihamér utca kereszteződésében lévő zebrán hajtottuk végre. A zebrára egyik társunk hívta fel a figyelmet, nem véletlenül:

  • A zebra előtt buszmegálló van, amely a túloldali lakótelepre igyekvőket szolgálja ki
  • A zebra kétsávos, egyirányú úttestet keresztez, aztán zöld elválasztó sáv,
    majd ismét kétsávos úttest

A gépjárműveket a zebra előtti közeli lámpa megfogja, ezért löketszerűen jönnek.

Az akció egy napfényes, hétköznap kora délután zajlott, gyér forgalom mellett. A látási körülmények ideálisak, a gyalogátkelőhely jól belátható, a megengedett legnagyobb sebesség 50 km/h.

Ismét bebizonyosodott, hogy az elsőbbségadási hajlandóság nagyrészt a sebesség függvénye. Ha a közeledő gépjármű sebessége 40-45 km/h volt, sokkal inkább megálltak a látszólag tétovázó gyalogosnak, mint mikor kb. 50 km/h.

Az ennél gyorsabban száguldók pedig még a határozottan lelépő gyalogost is inkább különböző kormánymozdulatokkal kikerülték, semhogy a fékre léptek volna, pedig bőven lett volna helyük és idejük (képeket, rövid videót később mellékelünk).

Az akció 30 percig tartott. A gyér forgalom miatt sok volt az üresjárat, de ez nem telt hiába. Egy-egy magányosan közeledő autó elé nem lépünk ki. Többször megfigyelhettük az "átlagos" gyalogos átkelési szokásait, erről később majd külön posztot írunk.

20-21 rögzités, 10 db feljelentés.





A bejegyzés trackback címe:

https://zebraakcio.blog.hu/api/trackback/id/tr122323362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

upperclass 2010.09.26. 00:22:40

A környéken érdekes lehet még a Fogarasi út-Fischer I. utca kereszteződése. A közelben laktam, régen kifejezett halálátkelő volt: 4 sáv, kb. 60-70-es átlagsebesség, rengeteg baleset. Aztán tettek oda egy járdaszigetet, most már nem kell egyszerre átszambázni mind a 4 sávon, de így is az egyik legveszélyesebb kereszteződés, amit ismerek. Ha ott próbálkoztok, csak nagyon óvatosan...